Животът е най-голямата ни привилегия, най-голямото богатство, което ни се

...
 Животът е най-голямата ни привилегия, най-голямото богатство, което ни се
Коментари Харесай

Българският ветеран от Tesla и филантроп Боряна Стробъл загина в трагичен инцидент

 „ Животът е най-голямата ни привилегия, най-голямото благосъстояние, което ни се дава “. Това са думи от едно от последните изявленията на 38-годишната Боряна Стробъл - бизнесмен, деец от Tesla и човеколюбец. Стробъл е починала на 19 юни 2021 година в драматичен случай, само че тъжната вест е оповестена през днешния ден. Тя е била блъсната от автомобил, до момента в който е карала колело по велоалея велоалея в Уошо Каунти, Невада, заяви уеб сайтът. Историята на българката Боряна Стробъл от HR екипa на емблематичния производител на електрически коли „ Тесла ” влезе в центъра на вниманието на българските читатели още през октомври предходната година. Тогава списание " Мениджър " първо разгласява просторен материал и изявление с нея, което

Стробъл, която прекарва по-голямата част от детството си в Мездра, покрай Врачанския Балкан, е живяла още в Австрия, Германия и Русия. През 2005 година се мести в Съединени американски щати, където посещава Калифорнийският университет в Бъркли, където приключва стопанска система.  По-късно университетският й път я води в Станфорд, където приключва ръководство на стратегическите решения и риска. През 2011 година става част от екипа на Tesla, където в началото е началник на отдела за хонорари, а по-късно оглавява отдела за системи, интервенции и разбор на данни в региона на човешките запаси. По това веме Tesla към момента е разрастваща се компания. Тя споделя, че потребността от провокации и стимулираща среда я е предиздвикала да избере кариера в бъдещият водещ производител на електрически коли.

Между 2015 и 2016 година Стробъл работи като вицепрезидент с сектор разкриване и развиване на гении и просвета във фондация Wikimedia, която стои зад уеб страницата Wikipedia. През 2016 година се завръща в Tesla, където управлява разнообразни стратегии. В този интервал  Стробъл управлява подразделението за бизнес разбор и интервенции на компанията и дава отговор за разширението на нови пазари и интеграцията след сливания.

В Tesla тя се среща със брачна половинка си Джей Би Стробъл, който е основен механически шеф на компанията. През 2015 година двойката основава фондация „ Стробъл “, която е фокусирана върху оказването на поддръжка на планове в образованието, устойчивото развиване, обществените нововъведения и  откриването и развиването на гении и водачи по целия свят.

Стробъл взе участие интензивно в активността на основания в Силициевата котловина Български Иновативен Хъб(Bulgaria Innovation Hub - BIH). Тя става наставник в организацията малко след основаването й през 2019 година и се включва в задачата на  BIH да форсира растежа и навлизането на пазара на Съединени американски щати за български започващи компании с висок капацитет. С богатия си опит в сферата човешките запаси, привличането на гении и интернационалното разширение, Стробъл поддържа фирмите от портфолиото на BIH в навлизането им в предприемаческата общественост в Силициевата котловина, употребявайки опит си като бизнесмен и водач в Съединени американски щати за повече от десетилетие.

„ Боряна Стробъл беше визионер, чиято пристрастеност към нововъведенията, устойчивостта и образованието трансформира цели общности и оказа позитивно влияние във всеки аспект от живота. Нейната ангажираност към смяната въодушеви другите да бъдат иноватори и да се концентрират върху стабилно основаване на стойност. Приносът на Боряна като наставник в BIH има трайно влияние върху нашата предприемаческа общественост и ние сме надълбоко натъжени от преждевременната й гибел. За да почетем нейната памет поемаме уговорката да развиваме човешкия капацитет и да построяваме стабилно бъдеще посредством обучение и нововъведения. “, споделя Павлина Янакиева, изпълнителен шеф на BIH.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР